Lästid:

Makromorgon

Upp före soluppgången och ut med siktet inställt på frusna insekter täckta av dagg. Daggen fanns där, men insekterna var det sämre med. Några flugor, en bärfis och en del mygg som inte alls var daggtäckta utan försökte värma sig med mitt blod. Men har man gått upp vid tre på morgonen kan man inte gärna komma hem med tomt minneskort så jag siktade istället in mig på att leta motiv bland växterna.

PärlsmyckeSpindelväven fångar fukten i luften för att bilda en dekorativ pärlutsmyckning.

Det blev några bilder med ett 100 mm makro, men till de flesta bilderna användes MP-E65 objektivet som verkligen ger möjlighet att komma nära. Med möjlighet att förstora upp till fem gånger (en insekt som är 5mm i verkligheten tar då upp 25mm på kamerasensorn vilket kan bli riktigt stort när man tittar på det på datorn) finns det möjligheter att ta lite annorlunda bilder. Skärpedjupet är så kort, på högsta förstoring knappt en fjärde dels millimeter, att man måste ta flera bilder med fokus aningens förskjutet sinsemellan och sedan lägga ihop bilderna i datorn för att kunna få motivet i fokus.

Hänger kvarTäckta av nattdaggen sitter de sista tre frön akvar på maskrosen. Bilden är fokusstackad i Helicon Focus från sju bilder.

En maskros med bara några få från kvar fick bli huvudmotiv. Först några bilder med 100mm makro där effekterna av det grunda skärpedjupet också syns men inte är lika påtagliga. Sju bilder användes för att få fokus på hela motivet.

Vill inte släppa tagetMaskrosens sista frön hängde kvar täckta av dag. Förstoringen är ca 3 gånger och bilden är fokusstackad från 63 bilder. Bilderna togs utomhus så det var mycket arbete i Helicon Focus och Photoshop för att få ihop alla bilder.

Sen kom MP-E65:an fram och användes på ungefär tre gångers förstoring. Det blev 63 bilder som sammanfogades i datorn för att få den slutliga bilden. Eftersom maskrosen rörde sig lite under tiden det tog att ta alla bilderna var sammanfogningsprocessen i Helicon Focus och Photoshop ganska tidsödande. Men jag tycker att resultatet blev bra!

Magnus Renmyr