Lästid:

Fågelfoto från gömsle i Extremadura, första dagen

Under en vecka i månadsskiftet juni-juli 2017 reste jag med Alve Henricsoneldslandet.com till Extremadura i Spanien för att fotografera fåglar från gömslen. Vi hade vår bas i Naturalqueva nordväst om Villanueva del Fresno, precis på gränsen till Portugal. Med en grupp på fem deltagare och en ledare var vi alldeles lagom många för att få plats i gömslena efter att ha delat upp oss i två grupper.

Resan ner gick över Lissabon och vi anlände till stugorna först sent på natten. Vilket inte är ett hinder i Spanien, en lättare middag stod framdukad när vi rullade in med vår minibuss på gårdsplanen. Första dagen användes till att reka de olika gömslena, lägga upp ett schema för veckan och inte minst öva på att hantera flytgömslena som vi skulle använda oss av vid några sessioner under veckan. Lite nervöst var det vid första försöket att släpa ut kamerautrustning för tiotusentals kronor på öppet vatten, inte mycket utrymme för misstag!

På fredagen blev det så dags för den första riktiga fotodagen. Jag skulle börja dagen med att fota småfåglar från 'Nötväckans gömsle' där en vattenbassäng och fågelfrö skulle locka ner fåglarna och ge möjligheter till närbild- Planen var att vara på plats vid gömslet i soluppgången, vilket i västra Spanien är strax efter sju på morgonen. Som småbarns förälder så var det inte helt enkelt att ställa om sig för att sova till morgonen utan vid halv fyra på morgonen tog jag en kortare promenad i närområdet och passade på att ta en selfie under den gnistrande stjärnhimlen.

Morgontidig nötväckaSmåfågelgömslet i Villanueva del Fresno hette just 'Nötväckans gömsle'.Och visst var det välbesökt av bland annat nötväckor som gav fotomöjligheter i utbyte mot en bit mat eller lite vatten.

Väl på plats i gömslet fick kamerorna arbeta. Arterna som vi fotade var nötväcka, trädgårdsträdkrypare, talgoxe, blåmes, grönfink, stensparv och gråsparv. Flera andra arter sågs och hördes runt omkring men kom aldrig fram till vattnet.

Gråsparv med reflektionUnder de lugna morgontimmarna reflekterades gråsparvarna bra i vattensamlingen medan de åt.
BlåmesBlåmes i färgstarkomgivning.

Under första timmarna ägnade sig fåglarna mest åt maten, men senare på dagen var det vattnet som lockade. Det var också då bilderna blev intressantast med fina reflektioner i det stilla vattnet.

VätskepausEfter att uteslutande ha ägnat sig åt maten under en bra stund var det så äntligen en talgoxe som bestämde sig för att dricka. Reflektionen i det stilla vattnet blev skarp och morgonljuset som silades genom lövverket gav scenen ett varmt ljus.
BlåmesBlåmes med reflektion i den gyllene vattenspegeln.

Huvudsakligen var det den naturliga bakgrunden som användas, men vi prövade också några gånger med de artificiella bakgrunder som fanns att tillgå. För bästa resultat skulle vi nog ha flyttat runt en del stenar och pinnar för att få fåglarna i optimala vinklar. Det är en lärdom att ta med till nästa gång.

Iberisk varfågelDen iberiska varfågeln gjorde ett kort stopp framför gömslet där vi satt och väntade på rödfalk. Det visade sig att bilderna på varfågeln blev de enda som blev tagna under den gömslesessionen.

På kvällen satt vi i 'Rödfalkens gömsle'. Och nog gjorde gömslet skäl för sitt namn. När vi kom dit lyfte sex rödfalkar från marken runt gömslet. De hade häckat i holkar på en kraftledningsstolpe ovanför gömslet och var fortfarande kvar i området trots att ungarna nu hade lärt sig att flyga. tyvärr hade man precis skördat fälten runt omkring så falkarna uppehöll sig inte på stenarna som var utplacerade framför gömslet utan var istället ute och jagade på de nyöppnade jaktmarkerna eller satt på holkarna. Vid några tillfällen kom falkarna ner och satt på taket till gömslet! De bilder som blev tagna under kvällen togs istället på en Iberisk varfågel som gjorde en kortare visit bland de utplacerade stenarna som var tänkta till rödfalkarna.

Ungefär ett och ett halvt tusen bilder senare bar det så av tillbaka till stugorna för en god middag enligt spansk sed serverad långt efter tio på kvällen.

Magnus Renmyr