Lästid:

Premiär för nytt objektiv

Under flera år har målet varit att skaffa Canons 600mm f/4L IS USM II. För tre år sedan var det nästan klart med sparandet när jag fick tag på ett begagnat exemplar av den tidigare versionen vilket ju naturligtvis var mycket billigare än ett nytt exemplar av den nya versionen. Och det har fungerat felfritt och gett fantastiska bilder, bildkvalitén blir inte mycket bättre än vad första versionen levererar. Men det är lite väl tungt att handhålla och närgränsen har faktiskt varit begränsande. I version två har vikten minskat från nästan 5.5kg till knappt fyra. En viktskillnad som verkligen märks om man är ute en hel dag! Närgränsen har också minskat med ungefär en och en halv meter till 4.5m. Det som däremot har ökat är priset... Så när jag efter förra Ölandsbesöket med snösparvar och skärsnäppor innanför närgränsen hade bestämt mig för att byta upp mig en version dök det lämpligt nog upp en utförsäljningsdag hos en av de större fotohandlarna. Med en prisskillnad på mer än en tredjedel mot det nya riktpriset på marknaden blev det så dags att slå till. Med den nya bjässen levererad var det så dags för det där magiska tillfället att för första gången montera objektivet på kameran och ge sig ut. Tanken var att skäggmesarna vid Hjälstaviken skulle få agera modeller. Men som så ofta är fallet med skäggmesarna dök de inte upp på beställning och jag fick lämna platsen utan några tagna bilder. Ett alternativt mål behövdes!

På kantenStrömstare där den trivs bäst, på iskanten vid det öppna vattnet där det är lätt att dyka i för att leta efter larver på botten.

Med tanke på årstid och väderlek fick det bli ett besök hos strömstararna vid Ulva kvarn i utkanten av Uppsala. Där blev utfallet bättre! Minst tre strömstarar fanns på plats och bjöd tidvis på fina närbilder. Solen kom inte fram som jag hade hoppats på, men det gick faktiskt lika bra ändå med den ljusa bakgrunden som snön och isen utgjorde.

Strömstare på iskantenMed lite tålamod gick det bra att vänta ut strömstararna som födosökte i det öppna vattnet nedanför Ulva kvarn för att komma riktigt nära.

Det blev ganska många hundra bilder, de flesta alldeles för lika varandra för att det skulle vara meningsfullt att spara på dem. Den här gången behövde jag inte den kortare närgränsen, men den lägre vikten var verkligen en helt underbar förbättring! Det gick att bära objektivet antingen hängande från axeln eller i handen under lång tid utan att det kändes obekvämt.

Strömstare i snöfallDet fanns gott om mat för strömstararnai det öppna vattnet nedanför Ulva kvarn. Så trots kyla och fallande snö gick det ingen nöd på dem.

Att bildkvalitén är lite bättre och autofokusen lite snabbare och mer precis samt att bildstabiliseringen blivit markant bättre var inget jag jämförde utan jag litar helt på de specifikationer som säger att det är så det är. Den här gången var den lägre vikten allt som behövdes för att göra mig lycklig! Och naturligtvis gjorde de samarbetsvilliga modellerna mycket till för att göra dagen lyckad.

Magnus Renmyr