Lästid:

Säsongens sista stjärnor

I början på maj finns det alla möjligheter att fota nästan dygnet runt; de flesta fåglar har kommit tillbaka eller är på väg till sina nordliga häckplatser, blommor och insekter lämpar sig väl för makrofoto och på nätterna går det fortfarande att fota stjärnhimlen. Det är inte enkelt att hinna och orka med allt!

Skärlövs hamn i månskenSäsongens sista astronomiska natt var veckan innan. Nu sjunker inte solen tillräckligt långt under horisonten för att natten ska bli riktigt svart, och när månen stiger upp blir det ännu ljusare. Här är det två bilder som har kombinerats i Photoshop, en exponering på 121 sekunder för förgrunden och en exponering på 71 sekunder (med Startracker) för natthimlen.

Tillsammans med familjen på Öland hann vi njuta av vårblommor längs Paradisvägen, möta vårfåglarna i Ottenby, äta glass nästan dagligen och några nätter fanns det också en stund innan månen steg upp som det gick att njuta av stjärnhimlen. För att få uppleva den riktigt mörka natten krävs att solen är mer än 18 grader under horisonten, på de här breddgraderna betyder det att mellan början på maj och mitten på augusti är det egentligen för ljust för att natthimlen ska framträda i all sin glans. En natt i Sebybadet och en i Skärlövs hamn hann jag med.

Rödhake på en piedestalEn nyanländ rödhake med en blänkande ny ring från fågelstationen vid Ölands södra udde.

Förutom astrolandskapen (stjärnhimmel och landskap i samma bild) blev det några bilder med star tracker där det gick att vrida upp exponeringstiden för att få större detaljrikedom i delar av stjärnhimlen. När månen sedan steg upp ur havet blev det snabbt omöjligt att fånga stjärnhimlens rikedom på bild.

Huggorm på besökEn mycket liten huggorm hade förirrat sig till källartrappan och uppskattade inte alls mina försök att hjälpa den därifrån. Efter en hel del väsande och ilskna utfall kunda jag tillslut fånga in den och transportera bort den från tomten. Vid sådana här tillfällen önskar man sig ett makroobjektiv med längre närgräns...

När ögonen vant sig vid mörkret känns det nästan som att gå i solsken när månen stigit några grader på himlen. Det är en härlig känsla att gå ut på de långgrunda kalkhällarna i den stilla natten när landskapet lyses upp av månens bleka sken. Bara den upplevelsen är obetalbar!

Några fågelbilder hanns det naturligtvis också med även om de roligaste observationerna (brandkronad kungsfågel och rostgumpsvala) inte gav mer än dokumentationsfoton den här gången.

En otrevlig bonus kom i form av en liten huggorm som låg på källartrappan en av de sista dagen. Det var andra gången på fyrtio år som vi sett orm på tomten. Med tre nyfikna småbarn var inte ett andra fynd av huggorm något jag hade sett emot. Det tog en stund att fånga in den motsträviga ormen för transport till en stenmur långt från tomten. Några bilder med makroobjektivet fick ormen bjuda på innan den släpptes fri.

Magnus Renmyr